2016. november 1., kedd

Kapa Mátyás: Izzik a parázsMegjelenés éve: 2016.

Historycum

350 oldal

Fülszöveg: A ​​romantikus történelmi kalandregény a 19. századi Magyarországra kalauzolja el az olvasót. Dicső kor, sok izgalommal és megannyi kérdéssel. Ki és miért gyújtja fel Cegléd városát? Mire juthat egy árván maradt fiú ezekben az években? Megtalálhatja-e a boldogulását a becsületes, dolgos magyar ember egy forrongó világban? Hogyan lesz a forradalomból szabadságharc, kik és miért ragadnak fegyvert a magyar haza védelmében? Kihunyt-e a lázadás parazsa a világosi fegyverletétel után? Meg lehet-e törni a szabadság eszméjében hívőket száműzetéssel, várfogsággal? Hogyan lehet az emigrációban élő Kossuth Lajost országgyűlési képviselővé választani a Habsburg Monarchiában?
A reformkortól a forradalmon, az önkényuralmon és a kiegyezésen át a „boldog békeidők” kezdetéig ívelő regényben egy magyar kisváros, Cegléd történetét, és az ott élő emberek kalanddal, küzdelmekkel, romantikával, bánattal és örömmel fűszerezett hétköznapjait követhetjük nyomon. És közben Vilmos, a vékony, sötét hajú, sötét szemű, csibésztekintetű árva fiúcska is felcseperedik, és rálel mindarra, ami az életben fontos…


A könyvért hatalmas köszönet a Historycum Kiadónak!

Hol is kezdjem? Nem vagyok a szép szavak embere, szeretem rögtön, szűrő nélkül kimondani azt, ami a szívemben lakozik. Márpedig, ezt a könyvet nem lehet egyszerűen úgy leírni, hogy jó volt. Ez minden volt, ami a jónál is jobb. Egyszerűen káprázatos.

Cegléd, Református Nagytemplom
Lekanyarodok a 4-es főúton, és legfeljebb fél óra múlva feltárul előttem a magyar történelem eme jeles városa, Cegléd. Az a város, amely Magyarország talán legtanulságosabb történelmi hátterével rendelkezik. És én sosem vettem a fáradtságot, hogy ennek utánajárjak. A történelem szerelmeseként ezt restellem is.
Te sem vagy jártas a múlt ezen darabkájában? Aggodalomra semmi ok, Kapa Mátyás regénye a valóság és a képzelet ötvözetével remek tanmestered lesz.

Olyan volt, mintha a regény magába húzott volna, hogy aztán a szereplőkkel együtt kalandozzak évtizedeken át. Ott voltam, mikor leégett a templom, mikor Cegléd városi a pesti árvíz károsultjainak gyűjtött adományokat, de végighallgattam a tömeggel együtt Kossuth beszédjét is. Minden rezdülést átéreztem. Azt már meg sem említem, hogy a történelem után sóvárgó részem mellett a romantika-imádó oldalam is megelégedéssel nyugtázta, hogy ő is kap valamit ettől a könyvtől.

Imádtam – imádom -  a Félhomály sorozatot is, de Cegléd regénye még azokat a köteteket is felülmúlta. A történet felépítése, a karakterek kézzelfoghatósága – mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy az olvasó feledhetetlen élményben részesüljön.
Ha szereted az élvezetes, kalandos, valamint hiteles történelmi regényeket kitartásról, ármányosságról, bátorságról, hűségről, ez a könyv a könyvespolcod elengedhetetlen részévé fog válni. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése