2016. november 16., szerda

Bányai D. Ilona: Boszorkánykör


Megjelenés éve:2016.

Gold Book

312 oldal

Fülszöveg: Ezernégyszázhatvanöt, ​​Magyar Királyság. Mátyás király erős kezű uralkodása stabilitást és rendet teremtett az országban, a nemesi viszályokat mégsem tudta teljesen felszámolni. A Szilágyi családdal folytatott birtokviták miatt kegyvesztetté váló, azelőtt a Felvidéken a nagy hatalmú Perényi família érdekeit veszélyeztetik a gyorsan felemelkedő Szapolyaiak, akik a királytól több környékbeli birtokot kaptak adományként, köztük Tokaj várát is. Perényiék nem nyugszanak bele a vereségbe: minden rendelkezésükre álló, törvényes és törvénytelen eszközzel igyekeznek gyengíteni riválisaik pozícióit.
Egy Tokaj melletti kis faluból három nő keveredik Szent Iván éjjelén a közeli Öreg-erdőbe: egy tehetős gazda boldogtalan felesége, a falu kondásának nincstelen, de talpraesett lánya, és egy apátlan-anyátlan árva, aki évek óta kénytelen elviselni mostohája kegyetlenségét. Mindhármuk lépteit a végső kétségbeesés vezérli, és nem is sejtik, hogy sorsuk hamarosan összefonódik és örökre megváltozik.
Bányai D. Ilona regénye hiteles történelmi környezetbe helyezve mutat be három időtlen női sorsot. Hősnői és szereplői között ugyanúgy felbukkannak történelmi alakok, mint egyszerű emberek. Magával ragadó, egyedi hangvételű történetének örök tanulsága, hogy kellő akarattal és elszántsággal a legelesettebbek is sorsfordító tettekre képesek, és nélkülük néha a legnagyobbakra is bukás várna.

Hatalmas köszönet az írónőnek a könyvért!
Szereted a régi, magyar népmeséket? Szeretnéd újra átélni azt a tiszta örömöt, amit ezen mesék okoztak neked? Amennyiben igennel válaszoltál az előbbi kérdésekre, ez a könyv neked íródott.

Képtalálat a következőre: „forest”Ha valaki megkérdezi tőlem, hogy mit szerettem ebben a regényben, a válaszom egyértelmű lenne: mindent. Mert teljesen elvarázsolt. És megmutatta, hogy egy aprócska hozzávaló hiányzik az életemből: a színtiszta varázslat. Egy csipetnyi bűbáj kellett ahhoz, hogy a hétköznapok szürkeségéből kiszakadva, az írónő vezetésével, hatalmas, tanulságos kalandra indulhassak.

Egészen egyszerűen nem tudtam abbahagyni. Mikor megkérdezték, miért ér fülig a szám, a válaszom mindig egy volt: mert éppen csoda történik velem.
Meseszerű, mégis valóságos történetről beszélhetünk most. Ez utóbbit az akkori időszak korhű ábrázolása is biztosította.

Végig együtt tudtam élni a regénnyel, az elejétől a végéig egy szinten rezonáltunk.
Elkísértem útjára Terkát, a pajkos kis csitrit; Rózsát, a belevaló, karakán lányt; valamint Pankát, a félénk, meg-megrettenő fiatalasszonyt. Míg az ő sorsuk összefonódott, az én lelkemet is magukkal ragadták.
Könyörgöm, hát szabad egy elsőregényes írónak ilyen hatással lennie az olvasóra? Engem teljesen levett a lábamról.


Hatalmas megtiszteltetés ért azáltal, hogy elolvashattam ezt a könyvet. Csak így tovább, szeretnék még sok ilyen remek regényt olvasni!
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése