2016. február 8., hétfő

Victoria Aveyard: Red Queen (Red Queen #1)


Megjelenés éve: 2015.


Harper Teen

383 oldal

Sorozat: Red Queen


Fülszöveg: This is a world divided by blood – red or silver.
The Reds are commoners, ruled by a Silver elite in possession of god-like superpowers. And to Mare Barrow, a seventeen-year-old Red girl from the poverty-stricken Stilts, it seems like nothing will ever change.

That is, until she finds herself working in the Silver Palace. Here, surrounded by the people she hates the most, Mare discovers that, despite her red blood, she possesses a deadly power of her own. One that threatens to destroy the balance of power.

Fearful of Mare’s potential, the Silvers hide her in plain view, declaring her a long-lost Silver princess, now engaged to a Silver prince. Despite knowing that one misstep would mean her death, Mare works silently to help the Red Guard, a militant resistance group, and bring down the Silver regime.

But this is a world of betrayal and lies, and Mare has entered a dangerous dance – Reds against Silvers, prince against prince, and Mare against her own heart ...
Lucky. The word makes me want to scream.

Hát. Nem értem a dolgot. Ez a könyv számomra minden volt, csak éppen egyedi, új nem. Olyan volt, mintha az Éhezők viadal, a Párválasztó és a Beavatott mash-up-ját olvastam volna. És szerintem ez így nem kóser.
Azt aláírom, hogy debütáló regénynek, fanfictionnak elsőosztályú. De ezen kívül sajnos csak egy gyengécske - valószínűleg még sosem kínoztam meg magamat ennyire egy csillagozással - négy csillagot tudok rá adni. (Azt is csak a vége miatt, mert nagyon felcsigázott, az már tuti!) Tudom, sokan meg az én szemszögemet nem fogják megérteni. De higgyétek el, hogy nem mindig jó ugyanazt újraolvasni. Azért, mert többszörös Goodreads Awards győztes, én nem fogom agyondicsérni. Mert épp ebből kifolyólag sokkal többre számítottam. De abszolút nem tett rám mély benyomást, épp ezért ne is számítsatok hosszas kifejtésre. Egyszerűen annyival jobb könyvek vannak ebben a kategóriában...

Az elején még bizakodó voltam. Aztán kezdtem el felfedezni a hasonlóságokat. Nem, nem olvastam előtte értékeléseket, de most, hogy jobban megnézem, nem csak én érzékeltem ezeket a dolgokat. Minden lépést, apró húzást előre láttam. Ez szerintem nagyon nem tett jót az olvasói élménynek.
Még mielőtt bárki is megszólna, igen, tudom, hol a helyem. Mondom is, hogy miért. Szeretem az erotikus regényeket. Igen, mind egy kaptafára íródott, de még egyiknél sem éreztem azt, hogy legszívesebben kivakarnám a szemem. No nem úgy itt! Néha már azzal kacérkodtam, hogy félbehagyom. De vártam. Vártam a csodát. Ami sajnos nem jött el. A végén azonban még ott pillog egy halovány reménysugárka, hogy a folytatás jobb lehet.

Tényleg nem akarok senki lelkébe, ízlésébe beletiporni, de nekem ez nagyon gyenge volt. Ha tényleg mutatott volna valami újat, nem picsognék, mert az írónő tényleg tehetséges, meg minden. De ezen, meg a káprázatosan szép borítón kívül nem sok mindent tud felmutatni.

I can’t believe I didn’t see him for what he was from the beggining: a wolf in sheep’s clothing. And now I1m the sheep pretending to be a wolf.

A szereplők számomra olyan közömbösek voltak, amennyire csak lehetett.
Mare - nem tudom, akár egy ponty is lehetett volna, kb. annyira izgatott, mit mond
Cal - gőzöm sincs, mit gondoljak róla
Maven - öhm...really?
Evangeline - őt azért emelem ki a három főbb karakter mellé, mert talán ő váltott ki belőlem egyedül valamiféle érzelmet: csontig hatoló gyűlöletet.

Nem is szeretnék többet mondani, mert tényleg savanyú lenne ez az egész bejegyzés. Maradjunk annyiban, hogy már úton van a folytatás, meg a Cruel Crown is. Bízom benne, hogy az már tud valami újat is mutatni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése