2016. február 1., hétfő

Sarah Addison Allen: A csodálatos Waverly-kert (Waverley Family #1)

Eredeti megjelenés éve: 2007.


Eredeti cím: Garden Spells

Könyvmolyképző, 2010.

300 oldal

Fordította: Szakál Gertrúd

Sorozat: Waverly FamilyFülszöveg: A magas fallal körülvett kertben, elrejtve egy kicsiny, csendes ház mögé, a legkisebb kisvárosban van egy almafa, melyről az a hír járja, hogy különleges gyümölcsöt terem. Ebben a ragyogó első regényben Sarah Addison Allen erről az elvarázsolt fáról mesél, és azokról a rendkívüli emberekről, akik a kertet gondozzák. A varázslatos Waverley-kert. A Waverley család tagjai mindig is különös emberek voltak. Sajátos képességeiknek köszönhetően még szülővárosukban, az Észak-Karolina állambeli Bascomban is idegenekként kezelik őket. Még a kertjük is messze földön híres makacs almafájáról, mely jövőbelátó almákat terem, és ehető virágairól, melyek különleges hatással vannak arra, aki elfogyasztja őket. A Waverley-k generációi gondozták már ezt a kertet. Múltjuk a földjébe ivódott. Ahogyan a jövőjük is. Claire Waverley sikeres party-szerviz vállalkozást működtet: különleges növényeiből ételeket készít. Sarkantyúvirágból, ami segít megőrizni a titkokat, és árvácskából, ami szófogadóvá teszi a gyerekeket, tátikából, amitől azt reméli, sikerül elterelnie magáról szerelmes szomszédja figyelmét. Megismerkedhetünk hajlott korú nénikéjével, Evanelle-lel is, aki arról híres, hogy meglepő ajándékokat osztogat mindenkinek, melyek később hátborzongatóan hasznosnak bizonyulnak. Ők a Waverley-k utolsó leszármazottai, és persze Claire rebellis húga, Sydney, aki az első adandó alkalommal elmenekült Bascomból, magára hagyva Claire-t, ahogyan anyjuk is tette évekkel korábban. Amikor Sydney váratlanul hazatér saját kislányával, Claire csendes élete a feje tetejére áll - a védelmi vonallal együtt, melyet oly gondosan húzott meg sebezhető szíve körül. Amikor a két testvér ismét együtt él a házban, ahol felnőttek, Sydney számba veszi, mi mindent hagyott maga mögött, Claire pedig minden erejét megfeszítve próbálja begyógyítani a múlt sebeit. És a testvérek hamarosan rádöbbennek, hogy meg kell tanulniuk, hogyan bánjanak az örökségükkel és egymással, ha valaha még otthon szeretnék érezni magukat Bascomban. Elbűvölő és őszinte történet. Ez a magával ragadó regény egészen biztosan mindenkit megbabonáz egyedi stílusával.


Jártatok már úgy, hogy egy történet már rögtön az első oldalon elvarázsolt? Mert velem ez most totálisan megtörtént. Hatalmas szerencsével, végtelen kedvességgel jutottam hozzá - remélem, tudod, hogy ezt is neked köszönhetem, te könyvdíler *szívecske*-, majd egyszerűen nem is tudtam letenni. Már a borító maga sugallja, hogy milyen aprócska csodával fogunk találkozni a könyvben, de messziről sem fejezi ki azt, ami valójában ott bujkál a történetben.
Annyira varázslatos volt, hogy olyan érzésem van, mintha a felhőkön lebegnék. Nem volt túl bonyolult, mégis egyszerűen csodálatos volt az elejétől a végéig.

Rengeteg ilyen történet kéne. Mert minden egyes mozzanatával képes mosolyt varázsolni az arcodra, úgy, hogy közben rengeteg emberi hibára hívja fel a figyelmet.
Nagyon sok mindenből áll össze a sztori, rengeteg ok-okozat van benne, és épp ebben rejlik a bája.
Olyan, mint egy tündérmese. Mese egy testvérpárról, szerelmesekről, féltékenységről, irigységről, különcségről varázslatról.

„Tyler a szemébe nézett, mire Claire kis híján leesett a székről a férfi szemében lángoló vágy láttán. Akár az őszi szél, ami olyan szédületes sebességgel pörgeti a száraz faleveleket, hogy ha nem vigyázunk, még megvágják a bőrünket. A vékony bőrű emberek számára veszélyes dolog a vágy.”

Annyi báj, annyi szépség van egyetlen történetbe zárva. Legszívesebben csak ülnék, és bágyadtan mosolyognék magam elé. Annyi mindent adott, annyira boldog vagyok, hogy elolvashattam. Nagyon nehéz értelmes szavakat pakolgatnom egymás mellé. Ha tehetném, az utcán osztogatnám a könyvet, hogy mindenki elolvashassa, hogy mindenki érezhesse mindazt a jót, a csodát, amit ez a történet nyújtott.

„- Szóval visszajöttél.
- Visszajöttem.
- Örülök neki.
Sydney megrázta a fejét. Ez váratlan fordulat volt. – Azt hiszem, te vagy az első, aki ezt mondja nekem.

- Nos, a legjobb dolgokra megéri várni.”

Sok-sok remekebbnél remekebb szereplőnk volt.
Claire a maga zárkózottságával pillanatok alatt a szívembe lopta magát.
Tyler a szeleburdiságával nemcsak Claire-t hódította meg, hanem engem is.
Sydney is nagy kedvencem lett, mert megmutatja, igenis meg lehet változni.
Bay, mint minden szélkelep kisgyermek, nagyon hozzám nőtt.
Henry irtó édes volt.
Evanelle nagyon jófej öreglány, szerintem esélytelen nem szeretni.
Fred is egy kellemes karakter.
Mind-mind hozzáadott picit a történet bájához.

„- Ez nem tarthat örökké.
- Miből gondolod?
- Senkit sem ismerek, akinél örökké tartott volna.

- Én folyton a jövőre gondolok. Egész életemben arról álmodoztam, mit hozhat a jövő. És életemben először végre valóra vált egy álmom. – Azzal még egyszer megcsókolta Claire-t, mielőtt kezében a pólójával felállt volna. – Egyszerre csak egy napot adhatok, Claire. De ne felejtsd el, hogy én már több ezer nappal előtted járok.”

Tökéletes kikapcsolódás az év bármelyik szakában, mindig megmelengeti a szívet. Szerintem még rengetegszer elő fogom venni, és természetesen a folytatás sem várat sokat magára.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése