2016. február 15., hétfő

Pusztai Andrea: A sárkányölő (Bizánc #1)

Megjelenés éve: 2015.

Gold Book

378 oldal

Sorozat: Bizánc

ISBN: 9789634263807
Fülszöveg: Kr. u. 958. A fénykorát élő Bizánci Birodalom kora katonai nagyhatalma, flottája és híres nehézlovassága révén vasmarokkal tartja kézben a Földközi-tenger és a Fekete-tenger medencéjét. A Nagy Konstantin által alapított főváros és a császári udvar azonban a kül- és belpolitikai, párt- és családi viszályok, intrikák melegágya: igazi kígyóverem.

Kagan, a Tarján törzs vezére a magyarok törzsszövetségének követe a császári udvarban. Feladata kettős: egyrészt igyekeznie kell a kalandozó törzsek augsburgi gyászos veresége után új határvédelmi szerződést kötni Bizánccal, másrészt szemmel kell tartania az udvarban nevelkedő Gyevel herceget, Taksony fejedelem fiát.

Kratérosz sztratégosz, az egyik legelismertebb bizánci hadvezér egyetlen, féltett lánya, Anasztázia egy nap elszökik erőszakos udvarlója elől otthonából, azzal a feltett szándékkal, hogy apja akarata ellenére benevez a versenyre, melynek résztvevői közül Rómanosz herceg, VII. Kónsztantinosz császár fia, a trónörökös feleséget választ magának. A keresésére indulók elöli menekülés közben azonban megsebesül, és ájultan esik össze egy előkelő hun házának kapuja előtt…

Niképhorosz Phókasz apjával és fivérével a syrakuzai kalózok ellen vezetett hadjáratból igyekszik haza, hogy régi szövetségesükkel, Kratérosszal karöltve felülkerekedjenek politikai ellenlábasaik, a Dukaszok és Komnénoszok fölött.

Pusztai Andrea regénytrilógiájának első kötete kiterjedt kutatásokra alapozva fest sokszínű és élettel teli képet a X. századi bizánci udvar intrikáiról és politikai csatározásairól, kiemelt hangsúlyt fektetve a császárság és a magyar kapcsolatok alakulására.Pedig Anasztázia csak a zsiráfokat akarta megnézni...

Első gondolat, első értelmesnek mondható megnyilvánulás: ej-ha.
Kb. most ezen a szinten állok. Legmerészebb álmaimban sem gondoltam volna, hogy ismételten hatalmas kedvencet fogok avatni.
Igen, végleg elástam a csatabárdot a magyar szerzőkkel. Innentől kezdve minden jöhet. De elsősorban a Bizánc második részét szeretném a kezemben tudni. Mert ez a történet varázslatos. Azonnal, minden kétséget kizáróan a rabjává tesz.
Egyetlen egy dolgot sajnálok: sajnos nem tudtam egy ültő helyemben kiolvasni. Pedig megtettem volna. Mert akkor is ez a történet járt a fejemben, mikor már rég nem volt a kezemben. Ebből látszik, hogy milyen szinten tud beszivárogni az egész lényedbe.

- Most mit csinálsz?
- Levágom rólad a ruhát.
- Szégyellős vagyok!
- Most nem leszel!

Minek ide az import Párválasztó, mikor nekünk is van? Sőt, nemcsak, hogy van, hanem túl is tesz rajta.
Pusztai Andrea írói stílusa olvasásra a legideálisabb. Meseszép nyelvezet, történelmi regény ellenére sem nyom agyon szakszavakkal, olvasmányos marad a történet. A tökéletes összeállítás.
Szerintem kell ilyen sztorikat is olvasni. Nem elég, hogy magával ragadó, de még tanít is.
Hozzám sosem állt közel Bizánc történelme, igencsak mostoha volt számomra ez a téma. De valami hihetetlenül élveztem minden percet, amit a bizánci udvarban tölthettem. Ez pedig bizonyítja, milyen remek a történet.

- Már van öt felesége, hatodiknak akar.

- Nem vagy hatodik asszonynak való, az biztos (…).

Annyi szál, annyi izgalom, mégsem válik nyomasztóvá. Ó, de még mennyire, hogy nem. Egész végig azon kattogtam, hogy akkor hogy is lesznek majd itt a dolgok összeszőve. Nagy okosan azt hittem, hogy akkor majd a végére megpaskolhatom a vállamat, hogy milyen ügyesen kiokoskodtam a dolgok mikéntjét. Aha, persze, nem. Mert mindig nőtt a tét. Éppen ezért szeretném, ha minél hamarabb olvashatnám a következő részt. Fúúú, totális katarzis!


A főbb szereplők remekül vannak felépítve.
Anasztázia minden naivsága ellenére egy igazán bölcs nővé fogja kiérni magát.
Kaganért én személy szerint odáig vagyok, csüngtem azokon a részeken, amik vele foglalkoztak.
Rómanosz pedig a végére teljesen a szívembe lopta magát.
Titkon pedig nagyon kedvelem még Georginát is.

Teljes szívemmel merem ajánlani szinte mindenkinek ezt a könyvet, de vigyázzatok, mert a vége úgy gyilkos, hogy szinte fel se tűnik, hogy gyilkos.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése