2016. február 17., szerda

Emma Scott: How to Save a Life


Megjelenés éve: 2016.

Trillian

280 oldal

Fülszöveg: Josephine Clark is trapped. A harrowing past haunts her every time she looks in the mirror, and she can’t escape the violence of her everyday life. More and more, her thoughts turn to Evan Salinger, the boy she knew in high school. The boy they called a mental case. A loner. A freak. The boy who seemed to know things no one could know. For a few short weeks, Jo had found perfect solace in Evan’s company, sneaking every night to meet him at the local pool. In the cool of the water and the warmth of Evan’s arms around her, Jo had tasted something close to happiness.

Cruel circumstances tore them apart, and four years later, the sweet memory of their time together is dissolving under the punishing reality of Jo’s life now. Evan seems like a fading dream…until he reappears at the moment she needs him most. Guided by Evan’s strange intuition, they flee her small Louisiana town, and Jo begins to suspect there is something more to his sudden return than he admits.

Over twelve days across America’s heartland, deep secrets come to light, buried pasts are unearthed, and the line between dreams and reality is blurred as Evan and Jo fight to hold on to their soul-deep love, and discover that there is more than one way to save a life.

***

How to Save a Life is a complete second-chance STANDALONE novel with shades of the paranormal. It carries the characters from high school through to their early twenties. It is not YA; mature subject matter, and sexual situations. TRIGGER WARNING: domestic violence (on the page) and mention of sexual abuse (off the page) For readers 18 years and up.


I didn’t have a story. Just a question.
And then what?
---
Nekem nincs történetem. Csak egy kérdésem.

És akkor most mi lesz?

Jézusom, a szívem. Szegény, törékeny szervecskémet olyan intenzitással tépte ki az írónő, hogy még felfogni se tudtam, mi a manó történt velem, már szépen, megjavítgatva vissza is tette a helyére.
Gyerekek, aki bírja a kissé sötétebb, keményebb dolgokat, annak ezt el kell olvasnia. Muszáj. Kötelező. Oké, nem a legdurvább fajtából való, mégis rendesen megdolgoztatja az érzelmeket.

Az egyik legnagyobb érzelmi hullámvasút, amire mostanában jegyet váltottam.
De legszívesebben mennék még egy kört. Azonnal.Sokkolóan magával ragadó a történet. Annyira tetszett benne, hogy a problémák közül egyik sem hatott banálisnak. A múlt démonai most segítettek egy szebb jövő megalkotásában.
Rengetegszer találkozhattunk már olyannal, hogy a szerző elővesz egy manapság felkapott problémát, valahogy belebiggyeszti a történet menetébe, majd adios, nagyjából kezdhetsz vele azt, amit akarsz.
Nos, Emma Scott ezzel ellentétben úgy nyúlt egy témához, hogy nem éreztem légből kapottnak. Úgy volt elénk tárva, hogy nem ez volt minden rossz okozója, de nem is csak úgy lifegett a semmiben. Pont eleget kaptunk belőle ahhoz, hogy meglegyen az alaphangulat.

“I didn’t want to pressure you. You’ve been through so much and I wanted to give you space.”
“I don’t want space. I don’t want to be apart from you. Not for another damn minute.”
---
“Nem akartam rád erőltetni semmit. Sok mindenen mentél keresztül, csak időt akartam adni neked.”

“Nem akarok időt. Nem akarok távol lenni tőled. Soha többé.”

A történet pedig borzongatóan zseniális. Imádtam benne ezt a leheletnyi paranormálisnak mondható beütést is, de attól sem kellett félnem, hogy hirtelen természetfeletti lények kezdenek kiugrálni a bokor mögül.
Tetszett, ahogy fokozatosan, elemenként jutottunk el a végcélig. Igazán ütős húzásai vannak az írónőnek, azt meg kell hagyni... De ez derüljön ki majd olvasás közben.

“Thank you, Jo. For trusting me.”
---
“Köszönöm, hogy bízol bennem, Jo.”


Jo-ért odáig vagyok. Ez a csaj az egyik legremekebb karakter, akit valaha lapra vetettek.
Evan-t pedig szimplán csak imádom. Ez a srác fura, cuki és a végtelenségig hűséges. Nem terem csak úgy a járdaszigeten...
Mellettük még rengeteg, elsősorban negatív karaktert vonultatott fel a történet. Fúú, de nagyon utáltam ezeket a szemét embereket.

Egyértelműen ajánlom olvasásra. Rám hatalmas hatással volt. Csoda, hogy egyáltalán ennyit kipréseltem magamból...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése