2016. január 29., péntek

Renée Ahdieh: The Wrath and the Dawn (The Wrath and the Dawn #1)


Megjelenés éve: 2015.

G.P. Putnam's Sons Books for Young Readers


404 oldal

Sorozat: The Wrath and the Dawn
Fülszöveg: One Life to One Dawn.

In a land ruled by a murderous boy-king, each dawn brings heartache to a new family. Khalid, the eighteen-year-old Caliph of Khorasan, is a monster. Each night he takes a new bride only to have a silk cord wrapped around her throat come morning. When sixteen-year-old Shahrzad's dearest friend falls victim to Khalid, Shahrzad vows vengeance and volunteers to be his next bride. Shahrzad is determined not only to stay alive, but to end the caliph's reign of terror once and for all.

Night after night, Shahrzad beguiles Khalid, weaving stories that enchant, ensuring her survival, though she knows each dawn could be her last. But something she never expected begins to happen: Khalid is nothing like what she'd imagined him to be. This monster is a boy with a tormented heart. Incredibly, Shahrzad finds herself falling in love. How is this possible? It's an unforgivable betrayal. Still, Shahrzad has come to understand all is not as it seems in this palace of marble and stone. She resolves to uncover whatever secrets lurk and, despite her love, be ready to take Khalid's life as retribution for the many lives he's stolen. Can their love survive this world of stories and secrets?

Inspired by A Thousand and One Nights, The Wrath and the Dawn is a sumptuous and enthralling read from beginning to end.
He was stronger than she was. Of that, there was no doubt. She could not best him physically.

But I’m not here to fight. I’m here to win.

(Goodreads)Uram. Atyám. Meg egy félkiló sültkrumpli frissen, melegében. Ez a könyv letarolt. Porrá zúzott. Elérte, hogy egy órán keresztül tátott szájjal bámuljak magam elé.
Már nem is tudom, ki ajánlotta, de megy neki egy üzenet: örök hálám fog üldözni, kedves jóakaróm, szóval sűrűn tekintgess hátra.


Emberek, hát én a young adult fantasykat sem szeretem, de nem ám. De a The V Girl és ez a könyv azonban képes volt tarolni.
Az írónő valami fenomenális. Ilyen bemutatkozó regényt még nem pipáltam. Annyira varázslatos, annyira magával ragadó már az első pillanattól fogva, hogy lehetetlen kikerülni a bűvköréből. Engem totálisan elvarázsolt. Pedig tényleg nem rajongok ezért a műfajért. Olyan világba kalauzol el minket, ami tényleg vetekszik az Ezeregyéjszaka meséivel.

“You can’t foresee the future. And there’s nothing you can do about the past. ”

Nagyon tetszett az alapötlet. Már önmagában is remek táptalaj volt egy kiváló történet számára. És ebből lesz egy minden jóval ellátott alapból született csoda. Egy csoda, ami egy olvasó lelkét sem hagyja érintetlenül.

Nagyon nehéz megfogni, kiemelni azt, amivel igazán magával rántott a történet. Tündérporhoz tudnám hasonlítani. Egy fuvallat és már szárnyalsz is. Gyújtózsinór a felejthetetlen élményhez.
Nem vagyok könnyű helyzetben, mert legszívesebben kimennék az utcára, és csak kiabálnék örömömben. Hihetetlen hatással volt rám. Pedig ez még csak az eleje egy káprázatos utazásnak.

Különleges, lélekmelengetően gazdag írásmódjának köszönhetően felettébb olvasmányos, olvastatja magát. A sztori remekül van megírva, egy ütős kezdés után szépen, lassan jutunk el a tetőponthoz. Ami aztán rengeteg kérdést hagy megválaszolatlanul.

A szereplők egyediek. Nem találsz hozzájuk hasonlót. (Oké, szinonimaszótár vagyok...)
Kezdjük hősnőnkkel. Shahrzad egy vagány, nagyszájú fiatal lány, akinek hatalmas szíve van. Mi sem támasztja jobban alá ezen állítást, mint az, hogy képes volt a szörny helyett egy esendő fiút látni.
Merthogy ez Khalid. Én már az első pillanatban imádtam, mert rögtön érezni lehetett a benne rejlő sebezhetőséget. Onnantól kezdve pedig örök szerelmemmé vált.

“You must love her a great deal, Khalid-jan.

       After a beat, Khalid lowered his sword, his brow marred by pain and constrernation. “Love is – a shade of what I feel. ”

Volt még két mellékszereplő, aki közel került a szívemhez. Az egyik Jalal, mert elképzelni sem tudom, mik a szándékai. A másik pedig Despina, aki elmés megszólalásaival azonnal megvett magának.

Ez a történet nagyon egyben van. Nincs mit szépíteni a dolgon, ismét egy könyv megszállottjává váltam. Már ölni tudnék a következő részért...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése