2016. január 11., hétfő

Oltár, Kard, Legenda - A Történelmiregény-írók Társasága tagjainak novella-antológiájaEredeti megjelenés éve: 2015.

Hystoricum

242 oldalFülszöveg: A Történelmiregény-írók Társasága tagjainak novella-antológiája Az egyesület célja, hogy minél több szín-vonalas, történelmileg hű regény és novella jelenjen meg az e témában nagy múltú magyar irodalom legszebb hagyományait követve.
Az írók legfontosabb küldetése, hogy az irodalom eredeti célját teljesítve meséljenek. Az emberi történelem pedig a mesék bőséges és egyre bővülő forrása!
Ezért született meg ez a kötet, melyben tizennégy írónak más-más korokban játszódó elbeszélése, novellája található az ókortól egészen a közelmúltig, így a grafikákkal is illusztrált történetekben mindenki megtalálhatja az információkban és kalandokban bővelkedő elmélyülést.
– Hát legyen! Lássanak olyat, amilyet soha eddig nem láthattak! – mondja az egyik novella élet-halál küzdelemre készülő hőse.
Ezt mondják a kötet készítői is, mert történelmi antológiák már eddig is megjelentek, de ilyen válogatás, amelynek minden oldala az olvasók szórakoztatására van kihegyezve, miközben mindvégig hiteles történelmileg és még illusztrált is, ilyen nem sok!Köszönet a recenziós példányért a Hystoricum kiadónak!

Nem tudom, mennyien tudjátok rólam, hogy milyen szinten imádom a történelmet. Ha eddig ez nem volt ismeretes, hát most közhírré tétetik: szerény személyem a történelem egyik legnagyobb szerelmese. Emlékszem, hogy amióta csak elkezdődött az általános iskolában a történelmi oktatás, mindig azokat a napokat vártam, amikor egy-egy órán elcsippenthetek egy kis tudást a régmúlt korokból. Ez a lelkesedés a mai napig nem szűnt meg. Érettségin természetesen ez a tantárgy volt az, amit sikerült dicsérettel letennem, és ennél jobban nem is örültem semminek. (Még a matek kettesnek sem, hah.) Jó, ennyi elég is rólam.

Mikor adódott a lehetőség - először egy másik könyvvel kapcsolatban -, hogy olvashatok történelmi regényeket, nagyon megörültem. Azóta figyelemmel kísérem az egyesület munkásságát, és elismeréssel adózok az írók munkássága előtt. Ez a tisztelet még mélyebb, amióta elolvastam ezt a színes, változatos, a végtelenségig szórakoztató antológiát.


Nagyon tetszett benne a kronológiai sorrend. Mert tényleg olyan volt, mintha a képzeletbeli idővonalon pontról pontra ugrálna az olvasó, és mindezt úgy, hogy különböző írók, különböző stílussal tárták elénk a történelem rejtett kincseit. Nem csak szórakoztatnak, tanítanak is.

Meglepő, fordulatos, színes. Ez az antológia azonnal a történelem rabjává tesz.

Akkor nézzük történetekként a könyvet:

1. Kapa Mátyás: Fatum

Ebben a történetben egy módfelett szokatlan, ámde annál érdekesebb gladiátorharcot követhetünk végig. Annak ellenére, hogy nem is egészen harc ez a harc, mégis felettébb figyelemfelkeltő. Mert tényleg nem csak arra mutat tökéletes példát, hogy a szerencse forgandó, hanem arra is, hogy hova vezethet az alázat hiánya, a fennhéjázás. Mindezt teszi a kor szelleméhez hűen ábrázolva.

2. Marcellus Mihály: Az oltár titka

Ez a novella volt az egyik kedvencem. Imádom a letűnt korok "romantikáját", főként akkor, ha a szerelmesek dolga nincsen megkönnyítve.
Itt most különösen az tetszett, hogy egy valós, a mai szemnek is látható emlék köré font az író történetet. Nos, akkor Százhalombattára is ellátogatok a jövőben...

3. T.R. Salty: A fába döfött kard

A többitől eltérően ez a novella kicsit hosszabb volt. De mivel az egyik kedvenc időszakomból ragadott ki egy pillanatot, nyitott szájjal olvastam.
Egy sorsfordító csata bizonyítékaként fennmaradt kard. Mindig is szerettem a csatajeleneteket, és most még magát a csatát megelőző pillanatokba, a stratégiába is bepillantást nyerhetünk. Olyan, mintha én magam is ott görnyedtem volna a térkép felett Victorral együtt.

4. Dr. Várkonyi Tibor: A Mosaburgi Névtelen kisebb legendája

Ez a történet volt az egyik legnagyobb meglepetés. Ebből a szempontból nem közelítették még meg Koppány és István küzdelmét. Nekem kimondottan tetszett. Talán jobban is, mint amit tanítanak. Az külön tetszett, hogy E/1-ben íródott, ami még közelebb hozta a szívemhez.

5. Pete László Miklós: A nőstényoroszlán

Igen, nagyon kedvelem a történelem erős asszonyait is. Eme kiváló történetben olvashattam is egyről.
Lenyűgözött az írói stílus is, valamint a magyar és a francia történelem összefonódása.

6. Trux Béla: Tamata

Azt hiszem, ennél a történetnél lettem végleg elvarázsolva. Olyan változatos, annyira remekül megírt volt, megint csak olyan érzést keltett bennem, mintha Mikával karöltve én is végignéztem volna a kunok letelepítését, majd a végső harcot is.

7. Csikász Lajos: A futár

Témáját tekintve talán ez volt a legérdektelenebb számomra, de ahogy haladtam az olvasással, felcsillant a szemem. Mert odáig vagyok az írói stílusért. Szókimondó, nyílt, humoros, de megvolt benne a kellő komolyság is.

8. Andy Baron: Bolond vagyok, bármit mondhatok!

Hatalmas kedvenc lett! Sziporkázó, vicces, találékony. Nagyon, nagyon élveztem, annyira tetszett benne Ugrin személye, hogy még visszagondolva is széles mosolyra húzódik a szám. Remek.

9. Urbánszki László: A puszták vadjai

Hangulatos történet. Elérte azt is, hogy szinte kézzel foghatóvá vált a fogadó légköre, a hangulat.

10. Rozsnyai János: A csárdában

És még egy kis misztikum is került a kötetbe. Itt is nagyon lenyűgözött az írásmód, tetszett az elején a gyönyörű leírások sorozata, imádtam a Teknőkaparó "legendáját".

11. Izolde Johannsen: Háborús idők

Remek példa arra, hogy ellenségként is meg lehet őrizni az emberséget. Bebizonyította, hogy még az ínségesebb, háborús időkben is létezik lovagiasság. Az eddig legtalálóbb cím.

12. Tapodi Brigitta: Lezárt vagonok

Igen, és még sikerült megríkatni is...

13. Cselenyák Imre: Gondűző történelem

Egy kicsit személyesebb történet arról, hogy nem csak az otthon magányában születhetnek nagy ötletek.

14. Novák Andor: A halhatatlanságcsináló

Egy igazán szívbemarkoló történet arról, hogy a pusztításban is ott van a remény.


Nagyon tetszett eme aprócska történetek összessége. Mindegyik más, mindegyik különleges a maga nemében.
Mint a forrásközpontú történelemoktatás támogatója, nagyon örülnék, ha a történelem könyvekben is valahogy ilyen közvetlen stílusban hoznák közelebb a fiatalokhoz a múlt eseményeit.

2 megjegyzés:

 1. Öt csillag jár a recenzornak is! (Egy reszkető kezű, öreg diplomata tűzi fel, mind az ötöt, egyenként, kevlár aláöltözet viselése ajánlott.)
  Keresve sem lehetne találni jobb, nyitottabb, kedvesebb olvasót, mint Becca, te vagy a kedvenc olvasóm! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nagyon-nagyon szépen köszönöm!
   Sikerült is most rendesen megríkatni! ;) Köszönöm a szép szavakat!!

   Törlés