2015. december 13., vasárnap

Chris Colfer: A Kívánságvarázslat
Eredeti megjelenés éve: 2012.

416 oldal

Könyvmolyképző Kiadó, 2015

Eredeti cím: The Wishing Spell

Fordította: Benedek Dorottya

ISBN: 9789633739884
Fülszöveg: Amikor az ikrek megkapják nagymamájuk féltve őrzött mesekönyvét, még nem sejtik, hogy hamarosan egy minden képzeletüket felülmúló világba lépnek majd be: a Mesék Földjére, ahol gyerekkori történeteik hősei életre kelnek.

Alex és Conner nemsokára ráébred, hogy ebben a varázslatos világban az általuk oly jól ismert mesék folytatódnak: Aranyfürtöcske immár körözött szökevény, Piroska a saját királyságában uralkodik, Hamupipőke királyné pedig anyai örömök elé néz!

Az ikrek tudják, hogy valahogyan haza kell jutniuk. De sikerrel járhatnak a legendás Gonosz Királynővel a nyomukban?


El sem hiszitek, de talán ez a könyv volt az, amit a legjobban vártam az idei magyar megjelenések közül. Mondom ezt úgy, hogy se árat, se fülszöveget, semmit se néztem. Elég volt annyi, hogy az általam nagyon sokra tartott Chris Colfer írta. Innentől nem volt kérdés, be kellett szereznem, méghozzá magyarul, hogy még távolról sem létező gyermekeimnek is olvashassam majd. Mert Chris a világ egyik legkülönlegesebb embere. Az egész lényéből csak úgy árad a kedvesség – no meg a pajkosság -, és igen, ilyen külső hatások kellenek a fiataloknak.

(forrás: Pinterest)

Chris modernizálta a sokunk által imádott tündérmeséket, itt-ott változtatott rajtuk, feldobta őket, de egy pillanatra sem érzetem azt, hogy bármi kárt tett volna bennük. Azért azt valljuk be, hogy még felnőtt fejjel is igen érzékenyen érint minket, ha „bántják” gyermekkorunk kedvenceit. De Chris-ben nem csalódtam, de még mennyire nem!

„(…) A világ gyakran megfeledkezik arról, hogy a gonosz áldozat, csak az ő történetét soha nem mesélik el.()

Eleinte kicsit tartottam attól, hogy majd egyfolytában azon fog kattogni az agyam, hogy ő Kurt Hummel. Derekasan bevallom, hogy olvasás közben egy pillanatra sem jutott eszembe. Mert igen, ő Kurt Hummel, de elsősorban mégiscsak Chris Colfer. Chris Colfer, aki bebizonyította nekem, hogy valóban olyan ember, amilyennek első ránézésre tartottam. Egy igazi kincs, akinek azt mondta a nagymamája, hogy előbb járja ki az általános iskolát, aztán majd ráér aggódni, hogy tehetséges író-e. Jelentem: Chris az egyik legkáprázatosabb meseíró széles e világon.


De akkor ejtenék néhány szót magáról a történetről is. Egyszerűen imádtam, már az első oldaltól kezdve. Könyv ritkán tud minden ízében szórakoztatni, lekötni. Rengeteget mosolyogtam, néhol pedig már könnyekig hatódtam. Régi kedvenc meséim új fényben csillogtak. A Kívánságvarázslat pedig csak hozzájuk tett. Gondoskodott arról, hogy ismét gyermek lehessek anélkül, hogy bármit is csúfított volna a mesék bájain. És még plusz dolgokat is beléjük csempészett.

„- Gondolom, nem mindegyik mesehős kapja meg a boldog befejezést(…)”

Az ikrek, Alex és Conner, két imádnivaló kismókus. Nagyon tetszett, hogy minden új kalandjukból leszűrték a megfelelő tanulságot, hajlandóak voltak tanulni, mérlegelni, elfogadni és küzdeni. Minden kaland megmérettetés volt, és ők győztesként keveredtek ki minden kalamajkából.


„ – Miért teszi ezt értünk? – kérdezte Alex.
- Miért kérdőjelezed meg mindig a másik szándékát, amikor segíteni próbál? kérdezett vissza a szellem.
A kérdés váratlanul érte a lányt.
- Azért, mert ott, ahonnan mi jöttünk, az emberek nem nagyon segítenek egymásnak – felelte. – Néha megteszik, de csak ritkán ok nélkül. Nehéz jó embereket találni.”

Lényegében két fő titok lappang a történetben. Olyan módon, hogy addig nem is tudod, hogy létezik második számú rejtély, míg az író le nem rántja róla a leplet. Az első már kiszámíthatóbb, de ez a tény hidegen hagyott.

Mindennek megvolt a maga helye és ideje, új dolgokkal lehetünk gazdagabbak, és a gonoszok is új megvilágításba kerültek.

- Legyetek bátrak, gyerekek! A bátorság is azok közé a dolgok közé tartozik, amit soha senki nem vehet el tőletek.

Számomra ilyen az igazi szórakoztatás, és az is biztos, hogy még jó párszor lekapom majd a polcról a könyvet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése