2015. május 17., vasárnap

J.J. McAvoy: Black Rainbow


Eredeti megjelenés éve: 2015.


NYLA

288 oldal

ASIN: B00UXYQ9LM


Fülszöveg: Az egyhetes, erotikus kaland után, amit egy bárban megismert zenésszel töltött együtt, Thea Cunning nem számít arra, hogy ismét találkozik Levi Black-kel. De elérkezik a hétfő, a lány pedig rájön, hogy egykori szeretője nem csupán a tanára, hanem Massachusetts állam egyik legjobb büntetőjogi ügyvédje is egyben. 

Az osztályban mindenki azért verseng, hogy egy legyen azon tizenkét tanítvány közül, akiket Black professzor a szárnyai alá vesz - a feszültség a tetőfokára hág. Thea azt fontolgatja, dobja a férfi óráját, hisz van még (kevésbé szexi) jogoktató az egyetemen.

De ahhoz, hogy elérje célját és kihozza apját a börtönből, tudja, hogy a legjobbak legjobbika alatt kell tanulnia- aki pedig nem már, mint Levi.

Vajon tud a legjobb alatt tanulni anélkül, hogy alatta lenne?

Végre! Valami új, valami különleges, valami káprázatos! És mindez megint egy szemtelenül fiatal írónő tollából. Teljesen belehabarodtam ebbe a történetbe, örök szerelemem marad.
Nem abban új, hogy tanár-diák kapcsolatról van szó. Hanem abban, ahogy az írónő kerekíti az egész történet menetét. Mert nem arra hegyezi ki a dolgot, hogy akkor ez most egy tiltott szerelem, hanem a két főhős életének alakulására, elsősorban arra, hogy ez a két amúgy is remek, érdekes ember milyen hatással van egymásra. Köztük nem csak a kémia működik. Hanem nagyon durván minden. Beszélgetnek a gondokról, érett felnőttként tudnak viselkedni. Számomra ez az, ami igazán kiemelendő a sztoriban. De az egész hangulata, stílusa káprázatos. Minden konvenciót maga alá gyűr, és győztesként kerül ki a csatából. Még sok-sok ilyet szeretnék, mert színt visznek a befakult szürkeségbe.

Alapsztorit már a fülszövegből ismerjük. De nem csupán ennyiről lesz szó. Ennek a könyvnek komoly mondanivalója van. Az elfogadás, a harc fontossága mind-mind komoly szerepet játszik a történetben.  És én kimondottan élveztem a peres gyakorlatokat is. Csillagos ötös a kivitelezés.

Thea-t nagyon szerettem, egy nagyon érdekes női karakter. Igen, hajlamos a futásra, de képes mérlegelni a dolgokat, és a józan ész szerint dönteni. Szegényt nagyon sajnáltam az anyja miatt, de elképesztő, mennyi mindent képes megtenni a húgáért, majd később az apjáért. Tulajdonképpen az apja miatt akar jó ügyvéd lenni. Ebből is látszik, milyen ember.
Levi pedig egy újabb BBF lett. Érdekes, hogy a három arca hogy megfér egymás mellett. Először ott van Levi, a srác, aki a bárban énekel, aztán a tanár Levi, aki a világ talán legszigorúbb oktatója, és végül ügyvéd Levi, aki könyörtelenül megnyeri minden ügyét. Teljesen lenyűgözött az összetettségével. A végén pedig meg is lepett. Mert nem gondoltam, hogy ilyen dolog lappan a háttérben. Az írónő remekül szőtte a szálakat, szóval esélytelen, hogy az olvasó akármire is rájöhessen olvasás közben. Nem, rád lesz dobva az atombomba. És nagyot fog szólni, azt garantálom.
A mellékszereplők közül egyértelműen Tristan volt a kedvencem. Örültem, hogy ő is kapott egy fejezetet, ez is újdonság volt - legalábbis én még ilyet nem olvastam.

És itt jön képbe a történet felépítése. Az elején a fejezetek váltakoznak a jelen és a múlt azon hét napja között, és minden fejezetben megkapjuk mindkét szemszöget. Újabb különlegesség kipipálva. Nekem ez is nagyon bejött.

A sztori egészét tekintve nem győzöm hangsúlyozni, mennyire megnyerő az egész közeg. Ebből is látszik, hogy új dolgokkal is lehet egy könyv sikeres. Nem kell beszűkülni egy irányra. Ebben az utcában kétirányú forgalom is bőven elfér. Vannak, akik a megszokottal mernek csak kezdeni, de szerencsére vannak olyan bátor és ambiciózus írók, akik mernek az új, a nem megszokott felé nyitni. Szerintem ez így is van jól.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése