2015. január 8., csütörtök

Ken Follett: Titkok
Eredeti cím: The Big Needle

Eredeti megjelenés éve: 1974

Likra, Budapest, 1975

198 oldalFülszöveg:Egy gazdag, aranyifjúi életet élő építési vállalkozó tizenéves lánya életveszélyes állapotban kórházba kerül kábítószer-túladagolás miatt. Édesapja elhatározza, utánajár annak, kitől kapta lánya a heroint, s ha megtalálja, saját kezűleg töri ki az illető nyakát… Kaland, humor, izgalom, vér és szex teszi letehetetlenné a könyvet.

Ha ezt a ...valamit Ken Follett írta, én megeszem a kalapomat. Nem, ez nem lehet igaz. Valaki csípjen meg, hátha csak álmodom.


Ez olyan se füle, se farka történet volt. Helyenként elakadtam, hogy akkor most jutott a szereplő ehhez a gondolathoz?!

Apples, a  aranyifjúi életet élő építési vállalkozó. Nos, ez azt takarja, hogy kifogott magának egy koncerten egy biszex csajt, meg annak afroamerikai csaját, aki akkor még simán leszbikus volt. De Apples barátunk és Annabelle biszexet kanyarított belőle. Nagy teljesítmény, fogadjátok gratulációmat. ( A lányokat egyébként végig sajnáltam, mert igazán jó lélek mindkettő.)

Aztán felbukkant Apples ex neje, közölte vele: egyetlen leányuk, a buta liba Jane heroin-túladagolás miatt kómában fekszik. De a lány amúgy ügyes, okos tehetséges. Aha, szóval az ilyen lányok szerepelnek pornófilmben és adagolják magukat tudatlanná? Értem. Amikor megkérdezték tőle, miért tette ezt magával, azt válaszolta, tudnia kellett, mi van a fejében. Szerintem, ezzel maximum azt tudhatta meg, mi van a szivárványon túl.

Apples felszívja magát, elindul, hogy felkutassa a bűnbakot. Kérdem én, hol a yard? Nem, Apples vagány, negyvenhárom éves, enyhén pocakos, vékony lábú, ősz bajuszú "aranyifjú" - itt már muszáj idéző jeleznem - magánnyomozásba kezd. Aminek következménye, hogy a volt leszbikus, most már biszex csaját megerőszakolják, őt pedig rendesen helyben hagyják.

De hősünk nem adja fel, elmegy transzvesztita volt iskolatársához, és kutakodni kezd. Eme barát elirányítja őt Marseille-be. Út közben felkapja az addigi életét megunó bostoni Guy-t, és együtt nyomoznak tovább.
Miután kiadja a parancsot, mit tegyen amerikai haverja, Apples visszatér Angliába. Ahol orgiákról orgiákra jár.

És hirtelen megint Franciaországban vagyunk. Mosószerbe rejtjük a heroint. Mert okosak vagyunk.
És jön a hír, hogy Guy havert kinyírták. Ooops. Az élet megy tovább.

Ezután totálisan elvesztem. Nagyon le sem kötött csak lapozgattam, hümmögtem, hápogtam és imádkoztam, hogy minél hamarabb vége legyen.

A végéről szót sem ejtenék, mert kb. annyi értelme volt, mint a felfújható céltáblának.

Reading Challenge 31. pontja (Egy könyv, amiről rossz vélemények vannak).

A legnagyobb jóindulattal: 2/5. Csakis a Follett név miatt. A történet feldolgozás alatt áll.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése