2015. január 26., hétfő

Karen Marie Moning: Keserű ébredés ( Tündérkrónikák #1.)

Eredeti mű: Karen Marie Moning: Darkfever 

Eredeti megjelenés éve: 2006


Kelly, Budapest, 2007

298 oldal

ISBN: 9789639943858

Fordította: Laskay Ildikó


Sorozat: Tündérkrónikák
Fülszöveg: Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

MacKayla Lane Georgiában élő kisvárosi lány. A vihogós csitri egyszeriben komor felnőtté válik, amikor értesül Írországban tanuló nővére, Alina meggyilkolásáról. Mobiltelefonjáról meghallgatja testvére utolsó, kétségbeesett és rejtélyes üzenetét. Dublinba utazik, hogy a számára felfoghatatlan, misztikus nyomokat követve eljusson Alina gyilkosáig, és bosszút álljon rajta.

A válaszok keresése közben azonban nemcsak nővére titokzatos életének, szerelmének és halálának részletei tárulnak fel előtte lépésről lépésre, hanem az ír város ódon falak mögötti, láthatatlan árnyékvilága is. Az ijesztő események sodrában rá kell döbbennie, hogy a múlt egymással is könyörtelen harcban álló furcsa figuráinak mesterkedéseit csakis akkor képes túlélni, ha megtanulja használni újonnan felfedezett adottságát, amelynek révén betekintést nyerhet a tündérek veszedelmekkel teli világába. A veszélyek leküzdésében segítőtársa is akad a kiismerhetetlen könyvesbolt-tulajdonos, Jericho Barrons személyében.

A nagy tudású férfi történetei révén érti meg, hogy ha nem sikerül megakadályozni a tündérek és az emberek világát elválasztó falak teljes leomlását, akkor az emberiség jövője reménytelen. Mac fokozatosan tudatára ébred, hogy miféle küldetésre fi gyelmeztette őt Alina abban a bizonyos utolsó üzenetben. Neki kell megtalálnia az ősi Sinsar Dubh-t, a Sötét Könyvet, mert aki először szerzi meg a Tuatha Dé Danaan félelmetes erejű relikviáját, az mindkét világ ura lehet.

Mac úgy tervezi, hogy a nyomozás után nyomban visszatér az ő kellemesen provinciális, jelentéktelen kis szülővárosába, és igyekszik elfeledkezni mindenről, ami Dublinban történt vele. Hogy végül mégis a maradás és a további kutatás mellett dönt, abban Jericho Barronsé a főszerep. Kettejük közös próbálkozásának sikeréért azonban már a hamarosan megjelenő folytatás olvasása közben izgulhatunk.


"Titkok. Mindenki rejteget valamit."

Jelentem, új függőség van kialakulóban.

Eddig nagyon kilóghattam a sorból, mert sokaknak ez már a sokadik tündéres története volt, nekem viszont a legelső. És minden pillanatát élveztem.

Moning olyan világot alkotott, ami az első pillanattól lenyűgözött. Persze, sötét és gonosz, de kell az ilyen is, nem lehet minden fluffy.

És igen, igaz, ami igaz, meg kellett tudnom, mire fel ez a nagy felhajtás egy bizonyos Jerciho Barrons körül. Róla kicsit később cseppet..khmmm...részletesebben.

Nagyon is szégyellem magam, amiért ezt a sorozatot nem olvastam eddig. Akkor már túllehetnék az elvonón, és tiszta lappal vághatnék az új évbe. Mert igen, már most érzem, hogyha nem kapom meg a kiérdemelt adagomat, nagyon morcos leszek.

A történet egy kicsit laposan indult, számomra addig nem is volt nagyon érdekes, míg Mac be nem tévedt a Barrons Books and Baubles-be, és össze nem akadt Jericho Barrons-szel.
Érezhető, hogy egy sorozat első részéről van szó, hisz még csak most bontja ki az írónő a szálakat, egyfajta tapogatózásként érzékeltem. Ennek ellenére is nagyon a szívemhez nőtt. És amint hallottam, ez csak jobb lesz.

Mac-kel az elején nem tudtam mit kezdeni. Nem titok, ki nem állhatom a Barbie babákat. És Mac először ilyennek tűnt.
De aztán, mintha csak észhez kapott volna, rájött, hogy ez így nem lesz jó. Oké, JB megadta neki a kezdőlökést. Helyenként még kicsit butuska, de megvan benne az erő, hogy egy igazán kedvelhető főhősnővé váljon.


És akkor, Jericho Barrons. Barrons. Most már mindent értek. Értem, miért van több ezer kilométeres sor az imádói hadából. Hát, én is a lábai előtt heverek. Ilyen titokzatos pasast nem hordott a hátán a föld... Körüllengi egy olyasfajta légkör, aminek már a gondolatától is leolvad a bugyi az ember lányáról. Nem is értem, Mac hogy bírta, hogy nem vetődött egyből a nyakába. Uramisten, ez nem is én vagyok...felejtsétek el, amit ide leírtam... JB, a legrosszabbat hozod ki belőlem."Jericho Barronst nem tudtam elképzelni gyerekként, ahogy megmosakodva, szépen megfésülködve, uzsonnásdobozzal a kezében iskolába megy. Biztos valami természeti kataklizma során született, nem anya hozta a világra."

A vége felé felpörgött a sztori, némely kérdés választ kapott, de ezek is még több kérdéshez vezettek. Az utolsó fejezetben a körömfestés... na, ott egy kicsit potyogtak a könnyeim a nevetéstől.

Örülök, hogy a Reading Challenge 41. pontjának ezt a könyvet választottam, hisz ki tudja, meddig húztam volna még.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése